Fizik

Bilimsel Araştırma Merkezleri Nedir NASA, ESA, CERN, TÜBİTAK , TENMAK, ASELSAN

Bilimsel Araştırma Merkezleri Nedir ?

Bilimsel Araştırma Merkezleri nedir ,  en çok bilinen bilimsel araştırma merkezleri nelerdir ve bu kurumlar ne iş yapar sorusuna yanıt ararken öncelikle bilim nedir sorusunu sormak anlamlı olacaktır.

Bilim insanoğlunun içinde bulunduğu evreni veya evrendeki olayları anlama çabasıdır.

Zaman içerisinde dünya daha kurumsal bir hale gelmiş dolayısı ile bilim de kurumların ortak yürüttüğü çalışmalarla şekillenmeye başlamıştır.

Bilimsel Araştırma Merkezlerinin Fizik Bilimi İçin Önemi

Fizik günümüz teknolojisinin büyük bir kısmını üreten bilim dalıdır. Elimize aldığımız telefondan, merak ettiğimiz her şeyi araştırabileceğimiz interneti telefonumuza taşıyan fiber optik kablolara kadar günlük hayatımızın parçası olan teknolojiler fizik biliminin ürünüdür. Bilimsel araştırma merkezleri ise bilim adamlarına araştırmak ve keşfetmek için maddi ve manevi olarak çok daha geniş imkanlar sağlar.

Örneğin CERN‘de içlerinde Türk bilim insanların da bulunduğu dünyanın pek çok yerinden fizikçiler kendi imkanları ile yapmalarının mümkün olmadığı pek çok deney gerçekleştirmektedir. Bu deneylerin sonuçları da elbette bütün insanlık için pek çok yeni teknoloji ve bilgi olarak geri dönmektedir. Elbette sonuç olarak bilimsel araştırma merkezlerinin imkanları sayesinde fizik bilimi bilgi dağarcığına yeni bilgiler eklemeye devam etmektedir.

Günümüzde sayabileceğimiz bilimsel araştırma merkezleri bu ortak çalışmaları yapan kurumlardır. Bu kurumları iki bölümde inceleyebiliriz. Yerli olanlar ve yurt dışından kurumlar.

Türkiye’de faaliyet gösteren kurumlar TÜBİTAK, TENMAK ve ASELSAN dır.

Dünyadan ise CERN, NASA ve ESA sayılabilir.

Türkiye’de Bilimsel Araştırma Merkezleri hangileridir?( Ülkemizde Bulunan Bilim Araştırma Merkezleri )

  1. TÜBİTAK
  2. TENMAK (TAEK in yerine kurulmuştur.)
  3. ASELSAN

Türkiye’deki bilim araştırma merkezleri bunlardır. Şimdi Türkiye ‘deki bilimsel araştırma merkezleri ne iş yapar kısaca anlatalım.

TÜBİTAK Nedir ?

Bilimsel Araştırma Merkezi nedir sorusunu duyduğumuzda ilk aklımıza TÜBİTAK gelmektedir. TÜBİTAK kelime anlamı Türkiye Bilimsel ve Teknolojik  Araştırma Kurumu olan TÜBİTAK ülkemizde bilim ve teknolojiyi teşvik etmek, popülerleştirmek ve yaygınlaştırmak için çalışmalar yapar. Okullarda düzenlenen TÜBİTAK bilim fuarları sayesinde de oldukça etkili bir kurumdur.

Kurumun en temel hedefi toplumun yaşam kalitesini arttırmak ve ülkenin sürdürülebilir olarak gelişmesini sağlamak olarak söylenebilir. Ancak elbette bu hedeflerin yanında kurumun üstlendiği pek çöm farklı görev de sıralanabilir . Örneğin,

-Akademik ve endüstriyel Ar-Ge çalışmalarının desteklenmesi,

-Toplumun bilim ve teknoloji politikalarının belirlenmesi,

-Toplumun her kesiminde bilime ve teknolojiye olan ilgiyi arttırmak amacı ile fuarlar düzenlemek, kitaplar ve dergiler yayınlamak,

-Bilim insanlarımıza akademik faaliyetlerini desteklemek amacı ile ödüller ve burslar vermek,

-Üniversitelerde, kamu kurumlarında ve sanayide üretilen projelere fonlar vererek destek olmak

kurumun görevleri arasında sayılabilir.

1963 yılında kurulmuş olan kurumun genel merkezi Ankara’dadır. TÜBİTAK Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlıdır.

Bilim Teknik ve Bilim Genç dergileri kurumun bünyesinden çıkar ve gençleri ve çocukları bilime yöneltmeyi amaçlar.

en-bilinen-bilimsel-araştırma-merkezleri-nelerdir-nedir-bu-com
en-bilinen-bilimsel-araştırma-merkezleri-nelerdir-nedir-bu-com

TENMAK Nedir ?

Açılımı Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu olan TENMAK 2020 yılında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına bağlı olarak kurulmuştur. Kurumun merkezi Ankara’dadır. 

Türkiye’nin üç dev kuruluşunun kapatılarak birleştirilmesi  ile TENMAK ortaya çıkar. Bu kurumlar TAEK ( Türkiye Atom Enerjisi Kurumu), Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü ve Nadir Toprak Araştırma Enstitüsü dür. Bu üç kurumun görevleri TENMAK a devredilmiştir. 

Yine TENMAK a bağlı olarak görev yapan 5 farklı enstitü vardır. Bunlar,

Nükleer Enerji Araştırma Enstitüsü 

Bor Araştırma Enstitüsü 

Nadir Toprak Araştırma Enstitüsü 

Temiz Enerji Araştırma Enstitüsü 

Enerji Araştırma Enstitüsü 

şeklinde sıralanabilir.

Son olarak Tenmak in görevleri nelerdir sıralayacak olursak.

-Ülkenin rekabet gücünü sürekli kılmak ve arttırmak,

-Enerji ve Maden Araştırma hizmetlerini sağlamak,

-Fizik biliminin alt dallarından olan iyonlaştırıcı radyasyon, nükleer teknolojiler ve parçacık hızlandırıcıları alanlarında hizmet vermek,

-İnovasyon ihtiyacını karşılamak. Burada inovasyon kelimesine de bir açıklık getirelim. İnovasyon kelime olarak yenilik anlamına gelmektedir. Teknolojiyi takip ederek yeni olan teknolojileri kullanılabilir hale getirmek şeklinde özetleyebiliriz bu kavramı.

-Bütün bu sayılan alanlarda ve daha fazlasında araştırmacıların ihtiyaç duyduğu bilimsel ortamı sağlamak.

ASELSAN Nedir ?

Bilgiyi güce ve güvene dönüştüren kuruluş sloganıyla ASELSAN bugün Türkiye’nin en güçlü Bilimsel Araştırma Merkezlerinden biridir.

1975 yılında Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı’na bağlı olarak kurulmuştur.

Açılımı Askeri Silah ve Elektronik Sanayi olan ASELSAN bünyesinde 9 bini aşkın personel çalıştırır. 

Kurumun ilk kuruluş amacı Türk Silahlı Kuvvetlerinin haberleşme ihtiyacını mili imkanlarla sağlamaktır. Ancak kurum giderek büyüyerek güçlenmiş ve haberleşme dışında 

-Bilgi Teknolojileri,

-Radar ve Elektronik Harp,

-Elektro optik

-Aviyonik,

-İnsansız sistemler,

-Kara, deniz ve silah sistemleri,

-Hava savunma ve füze sistemleri,

-Komuta kontrol sistemleri,

-Ulaştırma, güvenlik, trafik, otomasyon ve sağlık 

Sektörlerinin tümüne yönelik her türlü makamın ihtiyacını karşılayacak güce ulaşmıştır.

Şirket Dünya’nın en iyi 100 savunma sanayii listesi olan Defense News Top 100 listesinde yer almanın haklı gururuna sahiptir. Böylece uluslararası pazarda ortaklıklar yapan bir marka haline gelmiştir.

ASELSAN Türk Silahlı Kuvvetlerine haberleşme ve bilgi teknolojileri, insansız sistemler, kara ve deniz silah sistemleri, hava savunma füze sistemleri gibi pek çok alanda silah ve sistem üretebilecek teknolojiye sahiptir.

Dünyadaki Bilimsel Araştırma Merkezleri Hangileridir?

  • CERN
  • NASA
  • ESA

Dünyada bilimsel araştırma merkezleri ne iş yapıyor kısaca anlatalım.

cern nedir kisaca amaclari nelerdir
cern nedir kisaca amaclari nelerdir

CERN Nedir ?

Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi olan ve dünyanın en büyük parçacık fiziği araştırmaları yapılan laboratuvardır CERN. Fransa ve İsviçre sınırında 1954 yılında 12 üyeyle kurulmuştur. Kuruluş amacı üye ülkelerin kendi bütçeleri ile yapamayacakları çalışmaları ortak olarak yürütmektir.

CERN laboratuvarlarının temelini hızlandırıcılar ve detektörler oluşturmaktadır. Bu laboratuvarlarda yıllar içinde Nobel ödülü de almış pek çok çalışma yapılmıştır.

nasa nedir ne i̇ş yapar ve açılımı nedir
nasa nedir ne i̇ş yapar ve açılımı nedir

NASA Nedir ?

ABD nin Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi olan kurum 1958 yılında kurulmuştur. Kurumun ilk kuruluş amacı 1915 yılında  uçak kanatları ve hava ile etkileşime giren cisimleri incelemek iken 1957 de Rusya nın uzaya gönderdiği füzenin başarısı ve ardından gelen savaşlar 1958 yılında kurumun kimliğinde değişikliklere neden olmuştur. Günümüzde NASA uzay çalışmalarının yanı sıra uzun vadeli sivil ve askeri roket çalışmaları da yapmaktadır.

ESA Nedir ?

Avrupa Uzay Ajansı 1975 yılında 10 kurucu ülke katılımıyla kurulmuştur. Merkezi Fransa’nın başkenti Paris tedir.

ESA kendi anlatımıyla Avrupa’nın uzaya açılan kapısıdır. Misyonu, Avrupa’nın uzay kapasitesinin gelişimini şekillendirmek ve uzaya yapılan bu yatırımlar Avrupa vatandaşlarına ve dünyaya fayda sağlamaya devam etmesini amaçlamaktadırlar.

Sıkça Sorulan Sorular

Ülkemizdeki Bilim Araştırma Merkezleri Nelerdir ?

1-ASELSAN
2-TÜBİTAK
3-TENMAK

1975 Yılında Kurulan Bilim Araştırma Merkezi Hangisidir ?

ESA Türkçe karşılığı ile Avrupa Uzay Ajansıdır.

İlgili Makaleler

4 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu