Web 2.0 Araçları

eTwinning Nedir Nasıl Üye Olunur ve Faydaları Nelerdir ?

Bu yazımızda ana başlık olan etwinning nedir sorusunun cevabını verip bu platformun üyelik işlemlerinden, faydalarından ve kullanılan terimlerin anlamlarından kısaca bahsetmeye çalışacağız.

eTwinning Nedir yada Twinning Nedir Kısaca ?

Avrupa ülkelerinde görev yapan eğitimciler için kurulmuş bir online paylaşım ortamıdır. Bu ortama kişi olarak ya da kurum olarak katılabilirsiniz. eTwinning projeleri yapma amacı, işbirlikçi ortamlar hazırlamak, yeni fikirler keşfedip bunlara dahil olmak, iletişim kurmak hem eğlenceli hem kolaydır. Bu platform size Avrupa’daki pek çok okulla tanışmak ve çalışmak imkanı sunar. Öğretmenler için mesleki gelişim lerini desteklemektedir. Peki nereden başlamalıyız ?

Etwinning Projesi Nedir ?

Bu sorusunun en kısa cevabı bu platform üzerinden projeler yapıp okulunuz ve kendiniz adına kalite etiketleri almak olarak tanımlayabiliriz.

etwinning-üyelik-ve-giriş-nasıl-yapılır
etwinning-üyelik-ve-giriş-nasıl-yapılır

eTwinning Nasıl Üye Olunur ve Giriş Yapılır ?

Giriş için önce etwinning.net  adresine giriyoruz. Bu adres bir toplanma ve etkinlik noktasıdır. Öğretmen ya da idareciyseniz ve bir proje yürütmek ya da bir projeye dahil olmak istiyorsanız ilk olarak yukarıdaki linkden üyelik işlemlerini yapmanız gerekli. Kayıt işlemini gerçekleştirdikten sonra Twinning Live de hali hazırda yürütülen bütün projeler hakkında bilgi alabilirsiniz. Ayrıca ilginizi çeken bir projeye dahil olmak için projeyi yürüten kişilerle iletişime geçebilirsiniz.

Çiçeği burnunda bir etwinner için tavsiyemiz yürütülen bir projeye ortak olmak olacaktır. Hem sistemi anlamak hem de web2 araçlarıyla tanışmak için bu yol daha az iş yükü gerektirir. Yeni bir proje oluşturmak ve başarılı olmak istiyorsanız. Öncelikle yapmanız gereken tecrübeli bir ortak bulmaknaktır.

twinning-twinspace-nedir-kalite-etiketi-örneği
twinning-twinspace-nedir-kalite-etiketi-örneği

Twinspace Nedir ?

projelerinizin ve yaptığınız çalışmalarınızın sergilendiği sayfaya verilen isimdir twinspace. Dahil olduğunuz projenin yürütücüsünün yönlendirmeleri  ve proje taslağında bulunan yapılacaklar listesine uyarak yıl boyu öğrencilerinizle keyifli bir öğrenme ortamı oluşturabilirsiniz. Yaptığınız bütün etkinlikler  Twinspace de paylaşabilirsiniz. Bu sayede yıl sonunda isterseniz Kalite Etiketi başvurusu yapabilirsiniz. Hem kendi ulusal destek servisimizin verdiği etikete hem de yurt dışından ortaklarınız varsa Avrupa Kalite Etiketi ne başvuru yapabilirsiniz. Bur da önemli olan bütün görevleri eksiksiz tamamlamak ve ortaklarınızla iletişim içerisinde olmaktır.

Öğrenci Girişi ve katılımı sayesinde Yurt içi ve yurt dışından ortaklarınızın olması öğrencileriniz için eşsiz bir deneyim olacaktır. Online ortamlarda yapılan tanışma toplantıları dahi öğrenciler üzerinde okul kültürüne ve öğrenmeye karşı daha istekli olma etkisi yapar. Topluluk bilincini arttırır ve farklı kültürleri doğrudan tanıma şansı verir. Sırf bu sebepler bile her öğretmenin en azından bir projeye dahil olması için yeterli sebeplerdir.

Öğrencileri olumlu etkileyen bu sanal portal öğretmenleri de unutmaz. Mesleki gelişim kurslarına katılabilirsiniz. Ayrıca bu kursları tamamlayıp sertifikalar alabilirsiniz. Kendini geliştirmek isteyen öğretmenler için bulunmaz bir fırsattır.

Twinning bir Avrupa Birliği Eğitim, Öğretim, Gençlik ve Spor programı olan Erasmus+ a sıkı sıkıya entegre edilmiştir. Twinning projeleri genişletilerek Erasmus projelerine dönüştürülebilirsiniz.

En nihayetinde amaç öğretmen için kendini geliştirmek ve öğrencilerine yeni öğrenme ortamları hazırlamaktır. Bu platform size bu ortamları bulabileceğiniz geniş bir alan sunar.

etwinning-faydaları-nelerdir-nedir-bu
etwinning-faydaları-nelerdir-nedir-bu

Etwinning Faydaları Nelerdir ?

  • Öğretmen ve öğrencilerin teknoloji kullanımını artırması
  • Avrupa okulları ile birlikte projeler yapıp dil gelişim ve kültür etkileşimi sağlama.
  • Projelerin beğenilmesi durumunda bir sonraki aşama olan Erasmus projesine dönüştürebilme.
  • Öğretmen ve öğrencilerin web 2.0 araçları konusunda bilgi seviyesini artırmaya yardımcı.
  • Öğretmenlerde mesleki gelişimi arttırmak için webbinar eğitimlerinin verilmesi.
  • Mesleki tatmin duygusunun gelişmesi.
  • Proje tabanlı, yenilikçi ve işbirlikçi öğrenmenin gerçekleşmesi.
  • Aynı branştan farklı il ve ülkenden öğretmenlerin yapmış olduğu çalışmaları görerek ilham alma.
  • Öğrencilerde işbirlikçi öğrenmeyi geliştirip sorumluluk alma duygusunu arttırmak.
  • Okulların etwinning okulu belgeli alması durumunda prestijinin artması.
  • Başarılı olan projelere ulusal ve Avrupa kalite etiketlerinin verilmesi.
  • Yüksel puana sahip ve Avrupa kalite etiketi almış öğretmenlerin Antalya da düzenlenen çalıştaya davet edilmedi ve ödüllendirilmesi.
  • En iyi puan alan öğretmenler uluslar arası düzenlenen çalıştaylara katılmaktadır.
  • Kalite etiketi alan öğretmenleri 15 hizmet puanı alabilmesi.

Etwinning Kalite Etiketi Nedir , Nasıl Alınır ?

Proje yürüten öğretmenlere verilen sertifikalardır. Bunlara kalite etiketi denilmektedir. Ulusal ve uluslar arası kategoride kalite etiketleri verilmektedir. Kalite etiketi nasıl alınır konusuna madde madde açıklayayım.

  • Öncelikle bir etwinning projesine dahil olmanız gerekmektedir.
  • Ardından proje çalışmalarını yıl içerisinde takip edip gerekli etkinlikleri yapmalısınız.
  • Daha sonra bu yaptığınız etkinlikleri Twinspace platformunda paylaşmalısınız.
  • Son olarak proje tamamlandıktan sonra başvuru formunu doldurup kalite etiketine başvurmanız gerekmektedir.

Etwinning Okulu Nedir ?

Sertifika ile ödüllendirilmiş okullar etwinning okulu denilmektedir. Bu sertifikayı alabilmek için okulunuz 2 yıl boyunca bu platformda kayıtlı olması ve projeler yapılıp kalite etiketleri alınması gerekmektedir. Daha ayrıntılı bilgi için etwinning sitesini inceleyebilirsiniz.

Bilmeniz Gereken Terimleri Kısa Kısa Açıklayalım

  • Twinner : etwinning projeleri yapan öğrenci ve öğretmenlere verilen isim.
  • Webbinar : Mesleki gelişim için Online eğitimler.
  • Ulusal destek servisi : Projeleri inceleyen ödüllendirilmesini ve organizasyonunu sağlayan ekip.
  • Kalite etiketi : Yapmış olduğun projelerin değerlendirip sonunda ödül olarak verilen belge. Kalite etiketlerinin 2 türü ve biri ulusal kalite etiketi diğeri Avrupa kalite etiketi. Bu etiketleri ulusal destek servisi projenizi inceledikten sonra vermektedir.
  • Etwinning okulu : Belli şartları tamamlayan okullara verilen belge.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu