Donanım Yazılım

Bios Pili Nedir, Nasıl Çıkarılır, değiştirilir ve Sonra Yapılacaklar

Bilgisayarı her açtığınızda tarih ve saatinizin sıfırlandığını ve bir çok uygulamada tarih hatasıyla karşılaştıysanız. Bu yazımız tam ihtiyacınız olan soruna ışık tutacaktır. Yazımızda bilgisayar bios pili nedir ve nasıl değiştirilir konularında bilgiler bulabilirsiniz.

Bios Pili Nedir, Ne İşe Yarar ?

bilgisayar-bios-pili-nedir-ne-i̇şe-yarar
bilgisayar-bios-pili-nedir-ne-i̇şe-yarar

Bilgisayar bios pili nedir : ister Masaüstü bilgisayarınız olsun ister laptop bilgisayarınız olsun bu bilgisayarların anakartlarının üzerinde bir pil bulunmaktadır. İşte bu pile Bilgisayar bios pili denir.

Bios pili ne işe yarar ,elektik ile çalışan bir cihaza neden pil takılır ve bu pil ne işi yarar sorusu aklınıza takılmış ise: Bilgisayar pilinin en büyük görevi bios dediğimiz anakart donanım parçasının ayar bilgilerinin tutulduğu bölümün ve tarih,saat bilgilerinin elektrik olmasa dahi problemsiz bir şekilde saklanmasını sağlamaktır.

Bios Pili Biter mi ?

Uzun süre kullanılan bilgisayarlarda tarih saat problemleri ile karşılaşılmaktadır. Windows ortamında tarih saati düzeltirsiniz fakat bilgisayarı açıp kapatınca, sıfırlandığını fark edersiniz. İşte bu problemin kaynağı bilgisayar bios pili ‘nin bitmesidir. Peki bu pil nerededir ve nasıl değiştirebilirsiniz.

Bilgisayar Bios Pilini Değiştirmek İçin Ne Yapmalıyız ?

Bilgisayar pili kasanın içerisinde bulunan anakart üzerinde bulunmaktadır. Bundan dolayı pili çıkartırken bilgisayar bileşenlerinin zarar görmemesi için öncelikle bilgisayarın elektrik bağlantısı kesilmelidir. Daha sonra bilgisayar kasasını açmanız ( Çok aşırı uzmanlık gerektirmese de yine de dikkat etmek gerekir )  ve anakart üzerinde yer alan pili bulmanız gerekiyor. Örnek resimlerle pilin konumunu göstermeye çalışalım fakat her bilgisayarda yeri değişebiliyor. Ayrıca yatay ya da dikey bir pil yuvası da anakart üzerinde olabiliyor.

bilgisayar-bios-pilini-değiştirmek-i̇çin-ne-yapmalıyız
bilgisayar-bios-pilini-değiştirmek-i̇çin-ne-yapmalıyız

Bilgisayar pili bulunduktan sonra üzerinde bulunan tutucu parça düz uçlu bir tornavida ya da elinizle çekilerek pil çıkarılabilirsiniz. Yeni alınan pil yuvaya yerleştirilir ve üzerine baskı yapılarak tutucunun kavraması sağlayabilirsiniz. Bios pilini değiştirdikten sonra neler yapılmalıdır ?

Bios Pili Değiştirdikten Sonra Yapılacaklar

Bu pili takma işlemi bittikten sonra anakartımızın bios bölümüne girmemiz gerekmektedir. Genel olarak klavyeden Del tuşu yada F2 tuşu ile girilebileceği gibi farklı bir tuş yada tuş kombinasyonu ile de girebilirsiniz. Bu konuda önerim cihazınızın markası ve modeli ne ise onun bios tuşunu İnternet de aratarak çıkan tuş alternatiflerini denemek olacaktır.

bios-pili-değiştirdikten-sonra-yapılacaklar
bios-pili-değiştirdikten-sonra-yapılacaklar

Bios a girdiğinizde resimde gördüğünüz  bios menüsüne benzer bir ekranla karşılaşırsınız. Burada kırmızı ile işaretlediğimiz bölümü menüler arasında gezerek bulup buradaki tarih ve saat ayarlarını değiştirmemiz gerekmekte. Bu değişiklikleri yaptıktan sonra F10 tuşu ile çıkış yaparak yaptığımız düzenlemeleri kaydetmeliyiz. Farklı bios menülerinde ise çıkmak için altta yada yan tarafta tuşlar hakkında bilgiler bulunmaktadır. ( örnek resimde görüldüğü gibi ) Bu bilgilerden Save And Exit tuşunun bulup işlemi tamamlayabilirsiniz. Bu sayede bilgisayarımızın tarih saat problemini çözmüş oluyoruz.

Bios Pili Olmazsa Ne Olur ?

Eğer bios pili olamazsa bios kayıtlarınız artık saklanamaz ve her açtığınızda yeniden ayarlamanız gerekir. Bun dan en çok etkileneceğiniz konu ise işletim sistemi açıldıktan sonra tarih saat problemlerinin başlaması olacaktır.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu