Donanım Yazılım

Kullanım Haklarına Göre Yazılım Türleri Nelerdir Kısaca

Kullanım haklarına göre yazılım türleri nelerdir ? konusu bilişim teknolojileri dersinin işlenen bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır. Bundan dolayı kısa kısa bilgiler içeren bir içerik oluşturmaya çalıştım. Hazırsanız yazımıza başlayalım.

Lisans Nedir ?

En kısa tanımla bir yazılımın kullanım türüne verilen isimdir. Daha ayrıntılı açıklayacak olursak. Kullandığınız uygulamaları geliştiren firmalar tarafından belirlenen kullanım hakları türüdür. Geliştiriciler isterlerse uygulamalarını paralı isterlerse ücretsiz olarak kullanıcılara sunmaktadırlar. İşte bu kullanım türüne paralı ( lisanslı ) yada parasız ( lisansız ) uygulama isimleri verilmektedir.

Bu iki türden hariç geliştiricilerin belirlediği toplamda 5 adet kullanım hakkına göre yazılım türü bulunmaktadır. Gelin isterseniz daha ayrıntılı olarak bu türlerin neler olduğunu inceleyelim.

Kullanım Haklarına Göre Yazılım Türleri Nelerdir ?

1) Ücretsiz Yazılımlar (FREEWARE)

Freeware yazılım türünde ,yazılımı geliştiren kişiler tarafından tüm hakları sınırsız bir şekilde kullanıcılara sunulmuştur. Bu sayede kullanıcılar diledikleri gibi uygulamaları kurup deneyebilmektedir. Bu türe en iyi örnek  olarak açık kaynak kodlu yazılımlar girmektedir.  Freeware yazılımlara bir kaç örnek verecek olursak;

  • Linux türleri
  • Open office

Bazı uygulamalar da ise ücretsiz dağıtımını bir taktik olarak kullanarak piyasada bulunmaktadırlar. Yani ücretsiz olarak kullanılmalarına rağmen kullanıcılarına reklam göstererek gelir elde etmektedirler.

lisans-nedir-kullanım-haklarına-göre-yazılım-türleri-nelerdir
lisans-nedir-kullanım-haklarına-göre-yazılım-türleri-nelerdir

2) Lisanslı Yazılımlar

Uygulamayı geliştiren firma tarafından belirlenen bir ücret karşılığı yazılımın satın alındığı türdür. Bir çok uygulamayı geliştiren firmalar kar amacı güttükleri için uygulamalarını paralı olarak satmaktadır. Lisanslı uygulamalar a örnek verecek olursak en bilindikleri;

3) Geliştirme Aşamasındaki Yazılımlar (BETA)

Tam sürümü çıkmadan uygulamadaki eksikliklerin giderilmesi ve geliştirilmesi için dağıtılan sürümüdür. Genellikle uzman kullanıcılar bu tür yazılımları kurup denemekte ve firmalara geri bildirimlerde bulunmaktadır. Bu sayede firmalarda edindikleri bilgiler ışığında uygulamaları geliştirmektedir.

Beta sürümler ardı ardına bir çok versiyonu çıkabilir. Bu sayede hatalar giderilir ve en son sürümde artık orjinal versiyonu piyasaya çıkacak şekilde geliştirilir.

4) Geçici Kullanım Yazılımlar (TRİAL)

Trial versiyon bir satış stratejisi olarak kullanılan lisans türüdür. Uygulamayı satın almadan önce belirli bir süre kullanıcıların denemeleri için verilen süreli uygulamadır. 7 gün , 14 gün gibi kullanım süreleri bulunmaktadır. Trial uygulamalarda asıl uygulamanın tüm özellikleri aktif olarak kullanılmaktadır. Yani sadece süre ile sınırlama yapılmaktadır. Bu sayede süresi dolduğunda uygulama artık çalışmayacak ve kullanıcı eğer beğenmiş ise tam sürümünü alacaktır.

5)Kısıtlı Sürüm ( Demo Yazılımlar )

Bir diğer satış stratejisi olarak dağıtılan sürümde de demo sürümdür. Trial versiyondan farkı bunda bir süre sınırlaması yoktur. Fakat uygulamanın her özelliği kullanılamamaktadır. Belirli bölümleri kullanılan bu versiyonda yine kullanıcı uygulamayı beğenmiş ise tam sürümünü almak isteyecektir. Genelde oyunlar bu türde piyasaya çıkmaktadır.

Yazılım nedir ve yazılım çeşitleri nelerdir konusunda bilgi almak isterseniz yazımızı inceleyebilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

[toggle title=”Tüm Kullanım Haklarını Ücret Karşılığında Satın Aldığımız Yazılım Hangisidir ?” state=”close”]Lisanslı yazılım denilmektedir.[/toggle]

[toggle title=”Hangi Yazılım Türü Tanıtım Amaçlı Süre Veya Özellik Kısıtlamalı dır ?” state=”close”]Trial yazılım bu tür bir yazılımdır.[/toggle]

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu