Bilim

Tarihte Toy Nedir Kısaca ve Toylarda Neler Yapılırdı ?

Bu yazımızda sizlere tarihte toy nedir kavramını kısaca açıklayıp, bu toplantılarında neler yapıldığından maddeler halinde  bahsetmek istiyorum. Hazırsanız yazımıza başlayalım.

Tarihte Toy Nedir Kısaca Açıklayalım?

Kelime anlamı devlet meclisi olan toy eski Türklerde devlet idaresinde karar almada yararlanılan bir uygulamadır. Toy, çeşitli vesilelerle bir araya gelinip toplanılan meclis demektir. Düğün, şölen, ziyafet gibi anlamlar da içerir.

13.yüzyıla kadar devlet işlerinin görüşülmesini ve çeşitli sebeplerle bir araya gelerek toplanılmasını ifade etmede kullanılan toy kelimesinin yerine 13.yüzyıldan sonra kurultay kelimesi kullanılmaya başlanmıştır.

Toy toplantılarının milattan önceki dönemlere kadar uzandığı bilinmektedir. Bu toplantılarda kabile reisleri bulunur, atlar kurban edilir ve eğlenceler düzenlenmekteydi. Aynı zamanda ibadetler de gerçekleştirilirdi.

Göktürklerde, Uygurlarda, Peçenekler ve Hazarlarda, Hunlarda da bu toplantılar yapılırdı. Oğuz Türklerinde de aynı amaçlara yönelik toplantıların varlığı bilinmektedir.

Toylar zafer kazanma, tahtın varisini belirleme gibi devlet işlerinin yanı sıra düğün gibi toplumsal sebeplerle de yapılan ve eğlenceler eşliğinde uygulanan bir gelenektir.

Toy Toplantılarında Neler Yapılırdır ?

  • Bu kutlamalarda at yarışlarına da ayrı bir önem verilirdi.

  • Bu toplantılarında hükümdar ya da beyler maiyetindeki topluma büyük ziyafetler düzenlerdi.

  • Oğuz Türklerinde yapılan toydan sonra misafirlerin geldikleri evi yağmalama adeti vardı ki buna Han-ı Yağma adı verilirdi.

  • Toyda alınan kararlar devletin iç ve dış meselelerine yönelik olurdu. 

  • Han, tüm kararlara uymak zorunda değildi ama bu kararları dikkate almakla yükümlüydü.

  • Toy’dakiler Han’ın uygulamalarına itiraz etme hakkına sahipti.

  • Toy’u hakan idare ederdi, hakanın karısı Hatun ve beyler de toya katılırdı. Toylar halkın da katılımıyla gerçekleşen geniş kapsamlı şenlikler olarak yapılırdı.

  • Hatunlar devlet işleriyle ilgili konularda söz söyleme hakkına sahipti.. Devletin iç ve dış politikaları konusunda onların fikirleri de dinlenirdi.

  • Toy’da savaş veya barışa karar verilir ve gerekiyorsa yeni kanunlar yürürlüğe konulurdu.

Toylar idari ve siyasi kararlar alınan demokratik meclisler olmalarının yanı sıra toplumu bir araya getirmeleri sebebiyle de önemli görevler üstlenmişlerdir. İslamiyet’in kabulünden sonra toy geleneğinin uygulanışında azalma görülürdü.

Umarım bu konudaki araştırmanızda faydalı bir içerik olmuştur.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu