Eğitim

PISA Nedir , Neyi Ölçer Ve Kaç Yılda Bir Yapılır Kısa Bilgiler

Bu yazımızda haberlerde sıkça duyduğunuz Pisa Kavramı nedir ve neyi ölçer? Ve Türkiye ‘nin bu sınavdaki performansı hakkında kısa kısa bilgiler vermek istiyoruz.

PISA Nedir ?

Her üç yılda bir dünya çapında yapılan bir değerlendirme olan PISA hakkında merak edilenleri derledik sizin için.

Türkiye ‘nin de kurucuları arasında yer aldığı OECD yani Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü dünya çapında 36 üyesi bulunan dev bir kuruluş. Kuruluşun amaçları arasında üyesi olan ülkelerin ekonomi politikalarının uyandırılması ve sosyo-ekonomik gelişmeleri desteklemek bulunur. Bu bağlamda ülkelerin eğitim sistemlerini ve 15 yaş grubu öğrencilerinin öğrenme düzeylerini değerlendirmek amacıyla PiSA yani Uluslararası  Öğrenci Değerlendirme Programı 1997 yılında geliştirilmiş ve 2000 yılında ilk kez uygulanmıştır. İlk uygulama okuma becerileri alanında 32 farklı ülke öğrencilerine yapılmıştır. Bu ülkelerden 28 i OECD üyesidir. 265 bin öğrencinin katılımı ile gerçekleşen sınav sonraki dönemde her üç yılda bir farklı alanlarda olmak üzere tekrarlanmıştır.

pisa-neyi-ölçer
pisa-neyi-ölçer

Pisa Neyi Ölçer ?

Her dönem farklı bir alanda yapılan değerlendirmelerde öğrencilerin içinde bulunduğu topluma daha iyi katkı sağlaması amacıyla öğrendiklerini hayata geçirebilme becerileri test edilmektedir. Aynı zamanda öğrencilerin bilgi ve beceri profilini ortaya çıkarmak, öğrenciler arası ve okullar arası ilişkileri incelemek amacıyla da testler düzenlenmektedir.

2000 yılındaki ilk sınav okuma becerilerini değerlendirirken 2003 de matematik okur yazarlığı ölçülmüştür. Böylece ilk kez matematik problemi çözme becerileri de değerlendirmeye alınmıştır.Bir sonraki döngü ise fen okur yazarlığıdır. Böylece uygulanan üç alanda uygulamalar yıllar içerisinde döngü halinde devam etmektedir.

pisa-kaç-yılda-bir-yapılır
pisa-kaç-yılda-bir-yapılır

Pisa kaç yılda bir yapılır ?

Uygulanan değerlendirmeler 2000, 2003, 2006 ve 2009 yıllarında kağıt kalemle yapılırken 2012 yılında matematik okur yazarlığı alanında bilgisayar üzerinden yapılarak yeni bir sisteme geçilmiştir. Türkiye 2018 de bu yeni sisteme göre değerlendirmeye katılmıştır.

Bu değerlendirme sınavı 3 yılda bir yapılmaktadır. Bir sonraki sınav tarihi ise 2021 olarak gözükmektedir.

Türkiye’nin Karnesi

Ülkemizde PISA uygulamalarını yapan kurum Milli Eğitim Bakanlığı na bağlı olan Ölçme Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü dür. Bu kurum dışında PISA adı altında sınav yapan hiç bir kuruma itibar etmemek gerekmektedir.

Son yapılan değerlendirme 2018 yılında okuma becerileri alanında yapılmış ve son döngünün Türkiye raporları 3 Aralık 2019 da yayınlanmıştır. Yayınlanan 98 sayfalık Türkiye raporu oldukça ayrıntılıdır. Rapora göre ülkemiz her üç alanda da 2015 yılına göre artış göstermiştir. Okuma becerileri alanında 38 puanlık, matematik alanında 34 puanlık ve fen okur yazarlığı alanında 43 puanlık artış kayıtlara geçmiştir. Yine 2018 PİSA Türkiye raporuna göre okuma becerilerinde 50 den 40. sıraya, matematik okur yazarlığında 50. sıradan 42. sıraya ve fen okur yazarlığında 54.sıradan 39.sıraya yükselen ülkemiz son iki bölümde yükseliş gösteren  ülkelerin başında gelmektedir.

Sonuç olarak her üç alanda da aslında performansımızda iyileşme görülmektedir. Daha alınacak çok yolumuz olduğu elbette açıktır ancak eğitim gibi zorlu bir alanda değişimin yavaş olması anlaşılır bir durumdur.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu