Robotik Kodlama

Kodlama Nedir , Nasıl Yapılır Nasıl Öğrenilir Bilişim Dersi

Kodlama nedir başlıklı bu yazımızda sizlere neden kodlama öğrenmelisiniz ve faydalarından bahsetmeye çalıştık. Hazırsanız yazımıza başlayalım.

Kodlama Nedir ?

21. YY dünyasında teknoloji, her geçen gün kendisini daha da kanıtlamaya ve gelişimsel devrimini sürdürmeye devam ediyor. Teknolojinin gelişimi ise bir çok dalda yaşanmaktadır. Örneğin kodlama, dizayn-tasarım, modelleme teknolojinin her biri birbirinden kıymetli alanlarıdır. Kodlama ise insanlık tarihinde uzun yıllardır kullanılan bir alandır. Kodlama denince akla sadece bilgisayar başından yazılan kod blokları gelmemelidir. Antik mısır döneminde bile bir çok şifreli mesajlar, kodlar üretilmiştir ve kullanılmıştır.

Günümüz teknolojisinde ise kodlama sistemli bilgilerin kolay bir şekilde alınıp, depolanmasını, uzak ortamlara iletilmesini sağlayan komutlar, söz dizilimleri ve yazılımlar olarak adlandırılabiliriz. Çocuklar için en popüler kodlama ortamları ise şu şekilde sıralanabilir, Scratch, Arduino, Visual Studio, Appinventor, Mblock, Kodlatospaa

kodlama nedir neden kodlama öğrenmeliyim
kodlama nedir neden kodlama öğrenmeliyim

Neden Kodlama Öğrenmeliyim ?

Kodlama, bir çok disiplinin(dersin) daha kolay öğrenilmesini sağlayabilen bir alandır. Disiplinler arası olan bu ilişkisi, mantıksal düşünmeyi desteklemesi, yaratıcı düşünce sistemini geliştirmesi başlı başına neden kodlama öğrenmeliyim sorusuna yanıt olabilmektedir. Bunun dışında problem çözme becerisine olan katkısı, problem çözmedeki başarısı kodlama öğrenmenin bir ihtiyaç olduğunun göstergesidir. Kodlama öğrenmeye ne kadar erken yaşta başlanılırsa o kadar olumlu sonuçlar alındığı görülmektedir. Çünkü günlük hayatta bir problem ile karşılaşıldığında problemi çözme hızınız, probleme üreteceğiniz yaratıcı çözümler sizi işinizde en iyi noktaya ulaşmanıza yardımcı olacaktır.

Kodlama Öğrenmek Zor mu ?

Kodlama öğrenmek yeni bir dil öğrenmeye benzer. Bir birinden farklı bir çok kodlama dili mevcuttur. Bu diller yer yer birbirine benzerlik gösterebilmek ile beraber bazen de yazım olarak hiç benzememektedir. Kodlama öğrenmek zor mu sorusunun cevabı ise kişiden kişiye değişebilmektedir. Öğrencinin buradaki azmi, isteği ve problem çözme yeteneği kodlama öğrenme sürecini arttırıp azaltabilmektedir. Ben bu sorunun cevabının evet olduğunu düşünüyorum. Naçizane fikirim budur. Sebebini ise size birkaç kelime ile açıklamak isterim. Kodlama aslında ne hangi dilde yazdığımızla alakalı bir durum değildir. Nasıl düşündüğümüz ile alakalı bir durumdur.

Kodlama dilleri birbirinden farklılık gösterilse de algoritmik düşünme sistemini öğrenmiş olan bir birey kolaylıkla kodlama öğrenebilirsiniz. Çünkü mantık her zaman aynıdır. Yukarıda verdiğim örnek olan kodlama öğrenmenin yeni bir dil öğrenmeye benzemesi durumu şunu örneklemektedir. Düşününki Türkçe de bir cümle nasıl özne yüklem dolaylı tümleç zarf tümleci gibi cümlenin ögelerinden oluşuyorsa yazımları ve sıraları farklı da olsa İngilizce dilinde de kurulan bir cümle yüklem, özne gibi ögelerden oluşur. Bir kez daha netleştirmek isterim ki kodlama gerekli isteği ve azmi gösteren her bireyin öğrenebileceği bir iştir.

kodlama nedir faydaları nelerdir
kodlama nedir faydaları nelerdir

Kodlamanın Faydaları Nelerdir?

Kodlama, aslında insan beyninin kapasitesini en iyi seviyede kullanmamızı sağlayan bir sistemdir. Karşılaşılan problemleri çözmemizi sağlar böylelikle problem çözme yeteneğimizi sürekli olarak aktif tutar.

Kimler Kodlama Yapar ?

Kodlama yapma aslında iki kategori altında incelenebilmektedir.

1. Profesyonel anlamda kodlama yapanlar

Profesyonel anlamda kodlama yapanlar : Bilgisayar öğretmenleri, yazılımcılar, yazılım mühendisleri, bilgisayar mühendisleri olarak sıralanabiliriz. Bu kategorideki meslek sahipleri günlük hayatlarında aktif olarak kodlama yapan – öğreten insanlardır.

2. Amatör anlamda kodlama yapanlar

Amatör anlamda kodlama yapanlar ise , öğrenciler, kodlama ile yeni tanışanlar olarak sıralayabiliriz.

Kodlama Nasıl Yapılır ?

Kodlama yapabilmek için öncelikle bir programlama dilini öğrenmeniz gerekmektedir. Böylelikle algoritmik düşünme sisteminiz gelişecek bir problemin çözümünü adımlar halinde gerçekleştirebileceksiniz. Kodlama yapabilmek için ayrıca bir adet editöre ihtiyacınız olacaktır. Editör dediğimiz ise yazdığınız kodları bilgisayar diline çeviren yardımcı araçlardır.

Bilişim Teknolojileri Derslerinden Kodlama Nasıl Öğretilmektedir

Kodlamanın temellerinin küçük yaşlarda atılabilmesi için okullarda da robotik kodlama eğitimleri verilmektedir. Bu eğitimler de İlk okul yaş grupları için çizimler ve resimli etkinlikler yapılmaktadır. Orta okul seviyesi için scratch , code.org gibi online platformlar kullanılabilmektedir. Daha üst düzey gruplarda ise arduino ,Raspberry Pi gibi daha elektronik ağırlıklı kodlama etkinlikleri yapılabilmektedir.

Bu yazımızda sizlere kodlama nedir kavramını ve bir çok alt başlığı anlatmaya çalıştım umarım faydalı olmuştur.

Sıkça Sorulan Sorular

Kodlama Zor mu

Aslında çok zor değildir fakat bilişim konusunda hevesli iseniz ve ingilizce kelimeler konusunda sorun yaşamıyorsanız kolaylıkla öğrenebilirsiniz.

Kodlama nasıl yapılır

Öncelikle algoritma kavramını öğrenmelisiniz ve ardından basit kodlama öğreten uygulamalar ve siteler sayesinde kendinizi geliştirebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu