Eğitim

Bilişim Teknolojileri Öğretmeni Nasıl Olunur ve Görevleri

Bilişim teknolojileri öğretmeni nasıl olunur konusunu ve gerekli olan bilgiler bulabileceğiniz yazımızda ayrıca bu branşın ders görevi haricinde yürüttüğü BTRÖ görevinin de ne olduğundan kısaca bahsettik.

Bilişim Teknolojileri Öğretmeni Nasıl Olunur ?

Bu branş için ortaokul ve Anadolu liselerinde görev yapmak istiyorsanız üniversitelerin eğitim fakülteleri bünyesinde bulunan BÖTE uzun ismi Bilgisayar ve Öğretim teknolojileri eğitimi mezunu olmanız gerekmektedir. Bu bölüm 4 yıllık olup birçok üniversitede bulunmaktadır. Fakat Bilişim teknolojileri öğretmen alımı azalmasından dolayı bu bölüme de rağbet azalmaktadır. Fakat önümüzdeki yıllarda bilişim teknolojileri dersinin ilk okul düzeyinde de işlenmesi durumunda öğretmen ihtiyacının artması muhtemeldir.

Birde meslek liselerinde bilişim teknolojileri bölümü bulunmakta ve burada görev yapan öğretmenlerin teknik eğitim fakültesi mezunu olması zorunluluğu vardır. Budan dolayı eğitim fakültesi mezunları meslek liselerinde görev yapamamaktadır. Fakat bu fakültenin kapatılmasından dolayı önümüzdeki yıllarda yönetmelikte bir değişiklik olabilir.

b.t.-öğretmeninin-ders-görevleri
b.t.-öğretmeninin-ders-görevleri

B.T. Öğretmeninin Ders Görevleri

Bilişim teknolojileri öğretmeni ortaokul , lise ve meslek lisesi olmak üzere 3 farklı eğitim kademesinde çalışmaktadır. Bundan dolayı 3 farklı ders işlenişi biçiminde görev yapmaktadır. Ortaokul kademesinde ise dersler 5. – 6. sınıflarda zorunlu 7. – 8. sınıflarda öğrencilerin seçimi ile  işlenmektedir. ders konuları olarak temel bilgisayar kullanımı ve kodlama temelleri bu düzeydeki sınıflarda verilmektedir.

Anadolu liselerinde durum ise 9. ve 10. sınıflarda seçmeli olarak dersler verilmekte. Bu kademelerde ders konuları 9. sınıflar için temel bilgisayar  kavramları , algoritma ve python programlama dili işlenmektedir. 10. sınıflarda daha çok robotik kodlama ve web programlama konuları anlatılmaktadır.

Meslek liselerinin bilişim bölümünde 10, 11, 12. sınıflarda birçok bilgisayar dersi bulunmaktadır. Bu sınıfı başarı ile geçen 11. sınıf öğrencileri dallar ayrılarak branşlaşmaktadır. Bu branşlar ise ;

  • Veri tabanı programcılığı alanı
  • Ağ işletmenliği alanı
  • Web programcılığı alanı
  • Bilgisayar teknik servis alanı

Meslek lisesine gelen öğrenciler 9. – 10. sınıfta ortak dersleri almaktadırlar. Daha sonra sınıfını geçen öğrenciler 11. sınıfta istediği alanı seçerek bu alanda uzmanlaşmaktadır. 11. ve 12. sınıf derslerde bu alana göre şekillenmektedir.

BTR Nedir , Görevleri Nelerdir ?

Bilişim teknolojileri öğretmenin derslerden hariç bir diğer görevi ise Fatih projesi kapsamında kurulan akıllı tahta ve altyapı sistemi konusunda öğretmen ve öğrencileri bilgilendirmek. Ayrıca akıllı tahta kullanımı konusunda sorun yaşayan öğretmenlere yardımcı olmak ve olası sorunları çözmektir. Ayrıcı tablet ve tahtaların kullanımında oluşabilecek aksaklıkları gidererek derslerin daha verimli işlenmesini sağlamaktır. İşte bu görevleri sorunsuz bir şekilde yürüten bilişim teknolojileri öğretmenine ( BTR ) Bilişim Teknolojileri Rehber Öğretmeni denilmektedir.

Tabi BTR görevi görevlendirme usulü ile vermektedir. Bunun için yapılması gereken bilişim teknolojileri öğretmeni olmak yada gerekli belgelere sahip olmak. Ayrıca her eğitim dönemi için ayrı ayrı görevlendirmeler yapılmaktadır. Tercihlerde öncelikli kendi okulunuz ve diğer okulları seçme hakkınız bulunmaktadır. Bu sayede tercih edilmeyen okullara başka bir öğretmeni görevlendirmesi yapılacaktır. Sonuç olarak görevlendirmeniz yapılmış ise artık normal ders saati ekders ücreti değil 18 saat ekders ücreti alacaksınız.

Sıkça Sorulan Sorular

[toggle title=”BTR Öğretmeni Nedir ?” state=”close”]bilişim teknolojileri rehber öğretmeni okulda bulunan fatih ağı kapsamında kurulan akıllı tahtalardan, tabletlerden ve cihazlardan sorumlu öğretmendir. Ayrıca okulda bulunan personeli, öğrencileri bilgilendirmek ve yenilikten haberdar etmek btr öğretmeninin görevleri arasındadır.[/toggle]

[toggle title=”BTR görevleri ?” state=”close”]1-Fatih ağı kapsamındaki cihazları kullanılır halde tutmak. 2-Cihazların garanti takibini yapmak. 3-Bt sınıflarının işler halde kullanılmasını sağlamak. 4-Bt araçlarının kullanımında bilgilendirme yapmak. 5-Bt konusuna bilgisini güncel tutmak ve bunu öğrencilerine aktarmak. 6-Ders sırasında oluşabilecek BT sorunlara çözüm bulma. 7-Zümre toplantılarında Bt sorunları konusunda bilgilendirme yapma. 8-Bt cihazları alımında satın alma komisyonunda yer almak. 9-Bt konusunda yapılan yarışmaları takip edip bilgilendirme. 10-Diğer bt öğretmenleri ile birlikte çalışma. 11-Okul web sitesini güncel tutma. 12-Bt faaliyetlerini okul sitesinde duyurma. 13-Bt projeleri konusunda öğrencilere rehberlik yapma. Buradaki bilgiler kısa kısa yazılmıştır. Tam bilgilere çalışmış olduğunuz ilin web sitesinden ulaşabilirsiniz. [/toggle]

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu